Dominik Dán - nejpopulárnější slovenský autor kriminálních románů

VELKÝ JARNÍ VÝPRODEJ -  produkty za skvělé ceny

 Více informací naleznete zde >>  Akce trvá ještě:  

Kategorie
 
 
 
 
 

Dominik Dán - nejpopulárnější slovenský autor kriminálních románů

 

Jméno Dominik Dán zůstává pořád zahaleno rouškou tajemství, i když je jedním z nejznámějších slovenských autorů literatury dneška Jeho pravá identita není široké veřejnosti známa a znají ji pouze jeho blízcí, bývalí kolegové a vydavatelství, které ‚dánovky‘ vydává. No navzdory nesčetným konspiračním teoriím fanoušků o jeho totožnosti a skutečnému věku se pravděpodobně nikdo nediví, že používá pseudonym a chce zatím zůstat v anonymitě, protože jeho příběhy popisují nevyřešené kriminální případy, které se staly v, Našem městě‘ (Bratislavě).


 

Dominik Dán začal své detektivní příběhy vyprávět před třinácti lety knihou Popol všetkých zarovná, jejíž děj se odehrává na podzim roku 1996 a popisuje začátek boje v podsvětí, přičemž vychází z několika reálných událostí onoho období a nebojí se používat očividné zkomoleniny známých jmen a názvů, které v zmíněných událostech sehrály velkou roli.

Na kontě má už neuvěřitelných 26 kriminálních románů, které čtenářům dovolují nahlédnout na mrazivé detaily nevyřešených zločinů na Slovensku. Svérázní detektivové oddělení vražd se staly neoddělitelnou součástí každé knihy a doplňují je dávkou svého drsně nezaměnitelného (a mnohdy černého) humoru. Právě i díky tomu jsou dánovky tak oblíbené.

 

Titul Cigaretka na dva ťahy, který se zabývá vraždou z prostředí tabákového průmyslu (a kromě názvu nemá nic společného s písničkou nebo osobou zpěváka Richarda Müllera), mu pomohl překročit hranici jednoho milionu vydaných výtisků.

 

Dominik Dán v jedném rozhovoru prozradil, že mu nejednou napadlo, že možná svými romány dopomůže k vyřešení kriminálních případů, jejichž pátrání není ukončeno, ale zatím marně. Přiznal, že je to pravděpodobně jeho chyba, že svým psaním ještě nedohnal vrahy k slzám a nezpůsobil jim výčitky, které by je donutily navštívit policii a přiznat se.

Také  potvrdil a zopakoval prohlášení několika detektivů  z oddělení vražd, kteří kritizovali novodobé kriminální  seriály a filmy snažící se ukázat běžným divákům „důvěryhodný“ obraz toho, jak funguje vyšetřování. Režiséři a scénáristé jsou schopni překroutit jakýkoliv případ tak, aby byl výsledek na míle vzdálený skutečnosti. Dominik Dán  to zažil i na vlastní kůži, když spolupracoval na slovenském televizním seriálu Kriminálka Staré Město a když se podle jeho knihy Červený kapitán  v roce 2016 natočili stejnojmenný film.

 

 

 

 

Čtenáři, kteří jsou věrnými fanoušky Dánových románů, jsou už zvyklí na to, že autor knihy vydává dvakrát ročně. Poslední kriminálka na jeho kontě je List zo záhrobia, jejíž děj se odehrává na počátku devadesátých let - Slovensko vstupuje do nové éry, lidé se poznávají s pojmem demokracie spolu s jejími negativními i pozitivními dopady, nově zvolený prezident vyhlásí širokou amnestii. Nová doba přináší nové vraždy, brutálnější a beštiálnější, přičemž stíny minulosti pronásledují nejen detektivy, ale i samotní vrahy.

 

 

Časová následnost příběhů od Dominika Dána av závorce pořadí v jakém je napsal:

 

Z osmdesátých let

Uzel (16.)

Básník (18.)                                                   

Něžná fatamorgána (22.)

 

Z devadesátých let

List se záhrobí (26.)

Mnohé (10)

Bestie (3.)

Mucholapka (11.)

Červený kapitán (6.)

Krev není voda (21.)

Popel všech zarovná (1.)

Nestoudné neviňátko (2.)

Cigaretka na dva tahy (25.)

Na podpatcích (14.)

Jednou nohou v hrobě (20.)

Cela číslo 17 (5.)

Žiješ pouze dvakrát (13.)

Smrt na druhém břehu (23.)

Kořeny zla (24.)

          

Po roce 2000

Nevinným se neodpouští (19.)

Sára (4.)

Hřích náš každodenní (7.)

Kníže smrt (8.)

Studna (12.)

Kožené srdce (15.)

Kráska a netvor (17.)

Noc temných lží (9.)

 

Customer reviews1

avatar
Ladislav

Výborný článok o D. Dánovi, Hlavne sa mi páči zoznam kníh zoradených v čase.

...

Napsat recenzi
Do formulára vložte své osobní údaje a napište svou recenzi aby ste pomohli ostatním zákazníkum.

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit