VELKÝ JARNÍ VÝPRODEJ -  produkty za skvělé ceny

 Více informací naleznete zde >>  Akce trvá ještě:  

Kategorie
 
 
 
 
 

Čtení knih bychom neměli podceňovat v žádném věku

 

Proč je čtení knih tak důležité? Tato základní otázka by se dala rozvětvit na milion malých částí s odpověďmi, přičemž každá z nich by nám přinesla jiný důvod, cosi nového.

Čtení je jednou z prvních věcí, které jsme se jako malí školáci naučili. Bojovali jsme s ním, procvičovali jsme ho, až dokud písmenka na papírech nezačali dávat smysl, nepretvorili se v slova, věty a nakonec v příběh. Čtení je schopnost, která pro nás představuje samozřejmost, ale pro mnohé z tohoto světa takovou naprostou samozřejmostí není, a proto bychom si ji měli vážit.

 


 

Kromě toho nás čtení knih učí. Ne, nejsou to jen učebnice , se kterými se trápíme na školách, které nám dokážou do hlavy vlít znalosti a naučit nás něco do života (i když kdysi jsme se mnohdy zapřísahali, že toto v budoucnu nikdy nevyužijeme). Knihy nás učí obecně, ať už držíte v rukou vědecký článek o nejnovější AI technologii nebo se právě s malými Hobita vydáváte na strastiplnou cestu do samotného Mordoru .

 

 

 

Knihy nás učí vidět. Porozumět. Cítit. Mění nám pohled na svět, dodávají odvahu. Díky nim prožíváme situace, které možná nikdy nezažijeme (pokud čtete Kinga , řekněte si, chválabohu '); díky nim cestujeme k mnoha místa, která budou navždy existovat pouze a jen v naší fantazii; díky nim poznáváme nové lidi, hledáme si přátel a životní lásky. A knihy nám rovněž zlepšují zdraví - fyzické i psychické.

 

 

Láska ke knihám začíná u těch nejmenších

 

Hlavy malých dětí jsou jako houba. Jsou schopny nasát obrovské množství informací - dokonce i takové, k teré rozhodně nechcete, aby nasáli a také takové, o kterých jste pravděpodobně ani nikdy neslyšeli. Proto je důležité dávat jim možnosti poznávat okolní svět a přírodu, dovolit jim pochopit, jak co funguje (přičemž někdy zjistíme, že si fakt potřebujeme oprášit vlastní znalosti), a odpovídat jejich nekonečné otázky, proč? '.

Literatura pro děti se to snaží dělat přesně takovými způsoby, které jsou zábavné a dokáží udržet pozornost celé hodiny, a takové publikace nejsnáze naleznete v kategorii, knihy pro děti do 10 let '. No tyto knížky nepíší pouze odborníci, kteří vědí, o čem povídají - píší jejich i rodiče jako my snažící se přinést do každodenního života trochu kreativity a individuality. Proto bychom neměli zapomínat ani na naši kreativitu a naši moudrost, díky kterým můžeme v očích dětí stoupnout o něco výše.

Výzkumem různých vědců bylo potvrzeno, že čtení knih je pro děti opravdu prospěšné. Pomáhá jim více přemýšlet, spojovat si souvislosti a díky tomu se dokáží déle soustředit. Jejich myšlenky nejsou kádě-tudy rozlítané a dávají pozor.

   

 

Nejsilnější zbraní dětské mysli je její fantazie a  knihy jsou jedním ze způsobů, jak jí pomoci růst a vzkvétat. Každé dítě je výjimečné, na to nesmíme zapomínat, ale někdy jim to musíme připomenout - a přesně na to slouží knihy pro děti nad 10 let , které jsou plné hrdinů z nesmrtelných příběhů. Ať už se stanou sirotkem žijící v komoře pod schody nebo dračím jezdcem z kompletně vymyšleného světa, je to právě dětská fantazie, která dodává příběhem špetku skutečnosti a dovoluje jim věřit, že se skvělými přáteli a dobrém v srdci dokáží cokoli. A toto jsou věci, které si s sebou ponesou do budoucna.

 

Důležitost čtení knih v dospělosti nekončí

 

V moderní době, kterou naplno ovládli technologie, postupně zapomínáme na to, jaké je čtení důležité. A když se k tomu přidají každodenní povinnosti, kniha je pravděpodobně ta poslední věc, na kterou pomyslíme.

Pravda je však taková, že bychom na čtení knih opravdu měli myslet. Proč? V první řadě je to prospěšné pro naše zdraví. Jistěže, obracením stránek nesrazíte nadbytečné kilogramy nebo nenaberete svaly, ale existují jiné benefity čtení knih, které jsou podloženy vědeckými fakty.

Co zmínit jako první? Čtení knih zlepšuje naši paměť. Mozek díky němu využíváme komplexnějším způsobem jako když díváme televizi nebo sledujeme filmy. Proto patří čtení mezi prevence před Alzheimerovou chorobou.

Dalším benefitem je, že při čtení využíváme svou fantazii a představujeme si situace z příběhu, který právě držíme v ruce. Tato cvičení rovněž zlepšují mozkové funkce, namáhají ho a naše schopnost vcítit se do druhých roste.

Nikoho nepřekvapí, že mezi civilizační choroby moderní doby se řadí také stres. Možná se ptáte "jak se proti stresu chránit?", No téma tohoto článku vám jistě napoví. Ano, přesně tak, čtením knih . Vědci během výzkumu zjistili, že čtení pomáhá vystresovaným lidem více než poslech hudby nebo dlouhé procházky, protože při čtení přestaneme myslet na sebe. Oprostit se a žijeme v hlavě hlavního hrdiny. Hotovo. Z čeho jsme vlastně měli nervy?

Knihy nás motivují být lepšími, dodávají nám sebevědomí a nabízejí návod, jak změnit svůj životní styl a s odvahou vykročit tím správným směrem. Vzdělávají nás; cestují po našem boku; říkají nám příběhy, co se skutečně staly lidem, kteří žili mezi námi. 

Jsou našimi tichými terapeuty a šetří nám peníze, které bychom vyhodili za hodiny strávené u psychologů. Někdy stačí, abychom v tom množství dostupné literatury našli jeden příběh stejný jako ten náš. Potom se více necítíme sami.

A pokud svůj život porovnáváte s charakteristikou moderní doby, kde skoro nikdo nemá čas a všichni se někam spěchají - pořiďte si audioknihu , nahrajte si ji do smartphonu nebo si ji pusťte v autě ... A začněte číst ušima.

 

 

Customer reviews0

Napsat recenzi
Do formulára vložte své osobní údaje a napište svou recenzi aby ste pomohli ostatním zákazníkum.

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit